Gratis verzending v.a. € 45,-
Nu besteld, direct verzonden!

Lood in kraanwater


Pas op voor lood in kraanwater

Glaasje water uit de kraan? Iets dat we in Nederland als vanzelfsprekend zien. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad is gebleken dat het loodgehalte in het leidingwater bij sommige Nederlandse huishoudens erg hoog kan zijn. Ook werd afgelopen jaar bij een groot aantal scholen een te hoge loodconcentratie in het water gevonden. Een waterfilter kan daarin een tijdelijke oplossing bieden.

Het menselijk lichaam heeft dagelijks zo’n 2 liter water nodig om goed te functioneren. Voldoende water heeft veel voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Het helpt onder andere bij het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam en het zorgt voor meer energie en een hogere reactiesnelheid.

Loden waterleidingen

Oude woningen met een bouwjaar van voor 1960 zijn soms nog voorzien van loden waterleidingen. Deze waterleidingen geven kleine looddeeltjes af aan het water. De Gezondheidsraad adviseert met klem om alle loden waterleidingen te (laten) vervangen. Sinds 1960 worden loden leidingen niet meer gebruikt bij de bouw van woningen. Maar let op: ben je net ingetrokken in een nieuwbouwwoning? Spoel dan in de eerste drie maanden de leidingen 2 minuten goed door voordat je er water uit drinkt. Nieuwe watermeters en kranen kunnen in de eerste paar maanden van gebruik kleine looddeeltjes afgeven. Het zekere voor het onzekere nemen? Schaf dan een ZeroWater waterfilterkan aan voor 100% loodvrij water.  

Let op bij zwangerschap!

Voor bepaalde groepen kan een te hoge blootstelling aan lood gevaarlijk zijn. Ongeborenen, baby’s en kinderen tot en met 7 jaar hebben een hogere inname en gevoeligheid voor lood dan oudere kinderen en volwassenen. Voor de twee laatstgenoemde groepen is het risico verwaarloosbaar klein. Ben je zwanger, heb je een pasgeboren baby of kind onder de 8 jaar? Let dan goed op bij het drinken van kraanwater. Mocht er lood in zitten, dan heeft dat bij hen mogelijk een nadelig effect op de ontwikkeling van de hersenen. Met als gevolg de kans op een verminderde intelligentie, oftewel een lager IQ. Ook een hogere bloeddruk, nierschade en gedragsstoornissen kunnen optreden bij een inname van een te hoge loodconcentratie.

Hoe herken je lood?

Met het blote oog zul je lood niet in het water zien. Wel kun je een watertest laten uitvoeren via een geaccrediteerd laboratorium. Benieuwd waaraan je een loden waterleiding herkent? Ga op zoek naar de watermeter in huis en kijk naar de waterleiding die aan beide zijden uit de meter loopt. Tik er op met metaal, bijvoorbeeld een lepel. Hoor je een dof geluid? Dan heb je met lood te maken. Je herkent de leidingen ook aan de doffe grijze kleur, of als je er met een schuurpapiertje overheen gaat een zilveren kleur. Loden waterleidingen gevonden? Laat ze snel vervangen door een installateur!

Watertest

Wil je ervan verzekerd zijn dat jouw leidingwater geen lood bevat schaf dan een watertest aan en binnen twee weken heb je uitsluitsel.

×